בשמים הם ענין של אופנה. מגוון עצום של חברות מציעות מגוון עצום של בשמים וריחות ולנו הצרכנים נשאר רק להחליט איזה בושם לקנות. כמו כל דבר הקשור לאופנה, בחירות הבשמים תלויות במגמות אופנה משתנות - מה שנכון אתמול לא נכון היום והמחר יהפוך את הנכון להז בין במהירות הבזק, אולי עוד לפני שיגמר לנו בקבוק הבושם שהשקענו בו הון תועפות.
בשביל הכיף והידע הכללי כדאי שנדע קצת מה היו לאורך השנים האופנות הקשורות בבשמים: בעבר הרחוק השתמשו בבשמים במסגרת טקסים דתיים, טקסים רפואיים ולשם הרחקת מזיקים (עוד על ההיסטוריה של בישום / בשמים). בשלבים מאוחרים יותר השתמשו בבשמים לטשטוש סרחון, כך, למשל, בתקופתו של נפוליאון לא נהגו להתקלח, מתוך אמונה שמקלחות מרובות מזיקות לבריאות, ולכן נאלצו להשתמש בבשמים לטשטוש הסרחון העולה על גדותיו. באותה תקופה חדרו הבשמים למעמד האצולה באירופה והשימוש בהם היה רב ומוגזם.
תודה לאל, מגמות האופנה של בושם במקום מקלחת ושימוש מוגזם בבושם חלפו מן העולם ופינו מקומן למגמות חדשות - במאות ה- 18 וה- 19 חדרו הבשמים לכל שכבות האוכלוסייה ושימשו לבישום יומיומי כחלק משגרת טיפוח וגם מתוך אמונה שריח טוב מונע מחלות. מאז ועד היום עבר הבושם תמורות רבות נוספות עד למתכונתו הנוכחית בימינו אנו - מספר עצום של בשמים, שמופץ על ידי חברות בעלות שם, בשוק עם תחרות מטורפת, שמגלגל הון כסף ומפעיל מערכת שיווק אגרסיבית.
כל יום יש עוד ועוד ריחות חדשים, בשמים חדשים ושימושים חדשים בריחות. מחקר בנושא ריח הוא שדה מחקר מתפתח ומדענים ברחבי העולם עובדים באינטנסיביות על תחומים הקשור לריח - החל בפיתוח בשמים חדשים בדרכים חדשות, פיתוח אפים מלאכותיים שישמשו אף למטרות רפואיות (זיהוי מחלת הסרטן למשל); פיתוח גדג'טים ואביזרים הקשורים לריח, כגון עטים המפיצים ריח, פלאפונים המפיצים ריח ועוד. בתחום הבשמים המגמות האופנתיות הן שידוענים רבים וכן חברות ביגוד, הלבשה, אופנה וקוסמטיקה מפיצים תחת שמם בשמים וככל שהשם של המפיץ ידוע ופופולארי יותר כך גם הבושם נמכר הרבה יותר. כמו כן, כיום בשמים מוכנסים לחומרי ניקוי, סבונים, שמפו, קרם ידיים, קרם פנים, קרם גוף, מרכך שיער ומוצרי טיפוח ותמרוקים רבים.
בעשרות השנים האחרונות שימוש בבושם מהוה תופעה אוניברסלית עצומה בהיקפה. בפועל, בעולם המערבי, כמעט כל נער ונערה יתחילו להשתמש בבושם על בסיס יומיומי בסביבות גיל 12 וימשיכו עם ההרגל עד גיל זקנה (גיל השימוש בבושם הופך יורד עם השנים, ולראיה קראו על בשמים לילדים). מרגע השימוש הראשון בבושם נוהגים המשתמשים להחליף בושם מדי תקופה (מעטים נשארים עם בושם אחד כל חייהם) והם מושפעים בעת בחירת הבושם מגורמים רבים:
מה נחשב אופנתי; מה מוצא חן בעיניהם וקולע לטעמם; מבצעים, הנחות, מחירי בשמים (כדאי לדעת על מבצעים והנחות - בשמים וקוסמטיקה); גיל; אקלים; מין- הכל על בשמים לנשים, הכל על בשמים לגברים, הכל על בשמים יוניסקס - בשמים לגבר ולאשה; שעת השימוש- הכל על בשמים ליום, הכל על בשמים ללילה; מטרות השימוש בבושם - הכל על בשמים לפגישות עסקיות, הכל על בשמים לפגישות רומנטיות; הרכב הבושם - הכל על בשמים מחומרים טבעיים, להכיר הבדלים בין פרפיום לאו דה טואלט ולשלוט בעולם המושגים בבישום, צרכים פיסיים של המשתמשים בבושם (ישנם בשמים הגורמים לאלרגיות / מיגרנות לאנשים מסוימים) ועוד (עוד על איך לבחור בושם).
ישנם כמה בשמים שנחשבים נצחיים והפופולריות שלהם לא נפגמת משך שנים, כפי שמעידות המכירות הגבוהות (בשמים נצחיים קלאסיים - בשמים המלווים אותנו שנים רבות); ולעומת זאת, ישנם בשמים שזוכים ל15 דקות של תהילה ומהוים טרנד חולף. כמו כן ישנם בשמים שפופולריים יותר בשכבת גיל מסוימת ואחרים שפופולריים בשכבת גיל אחרת (בשמים לפי גיל). פופולריות של בושם מושפעת גם ממעמד חברתי כלכלי ועל כך יעיד משפט נפוץ שנשמע לא פעם "אויש, זה בושם של ערסים..." או לחילופין "איכס זה בושם של חנונים". ובל נשכח שלא כל אחד יכול לרכוש כל בושם, מחירי הבושם אינם נמוכים ורוב האנשים רוכשים בשמים בדיוטי פרי או במסגרת הנחות בבשמים, מבצעים של בשמים וכדומה.
מגמות האופנה העכשויות בתחום הבשמים הינן:
הבשמים הנמכרים והפופולריים ביותר הן של החברות הבאות: רבלון, ז'אן פול גוטיה, פרנקו פררה, דונה קארן, ג'ורגיו ארמאני ועוד.
הבושם הכי יקר בעולם הוא: בושם או דה סואר של חברת סיסלי, שמחירו 718 שקלים ל100 מ"ל או דה פרפום.
הבושם הנקנה ביותר הינו צ'רלי של רבלון שנכנס בזכות זאת לספר השיאים של גינס.